
הגדרה לא מילונית ל-RTM – היכולת שלך לרתום אירוע חדשותי או טרנד ויראלי לקידום העסק/המוצר/השירות שלך.
רובנו זוכרים בוודאי את הסרטונים והמימים (Memes) שהסתובבו ברשתות החברתיות וזכו למאות שיתופים, דוגמת טיסת השוקולד, הרצל בכותל, גשם גשם מיטפטף, תמונת הנושא של "בשבילה גיבורים עפים", הסלפי של אורן חזן עם הנשיא טראמפ, סצינות הזויות מתוכניות ריאליטי, וכו'.
יש עוד המון, אבל נראה לי שהדוגמאות ממחישות את הנושא.
תשאלו את עצמכם בוודאי (ודי בצדק) – "אבל איך העסק שלי קשור לכל הדברים ההזויים האלה?"
ובכן, ברוב המקרים הקשר הוא מקרי בהחלט. אתם, בתור בעלי עסק יוצרים אותו.
העניין מתחיל ביצירת הקשר הווירטואלי הזה "בזמן אמת" – קרוב ככל האפשר ל"התפוצצות" של הנושא במדיה החברתית/בתקשורת.
כדי לשאוף לזהות את הנושא, צריך להיות כל הזמן עם האצבע על הדופק וממש לחיות בתוך הרשת החברתית. להגיד שפייסבוק הוא הבית הראשון/שני שלכם, לא תהיה קלישאה במקרה הזה.
וגם זה לא תמיד מספיק, היות וממש לא מדובר במדע מדויק ואף אחד מאיתנו עדיין לא ניחן בכושר נבואי (אני עובד על זה בימים אלה. אעדכן).
לי, באופן אישי, יש נטיה לחפש את הדבר הוויראלי הבא עוד לפני שהתחלתי לקדם עסקים בפייסבוק, ולנסות לייצר "לשימוש עצמי" בפרופיל האישי, מימים משעשעים. לפעמים הפוסטים האלה יוצרים תהודה בדמות לייקים ושיתופים, לפעמים פחות. בכל מקרה, אני ממשיך לחשוב על המים הבא; כנראה שזו הדרך שלי לבטא את דעתי או את המחאה שלי על על נושאים שנמצאים על סדר היום ובמקביל, לאתגר כל הזמן את היצירתיות שלי.
מהבחינה הזאת, אני אישית מאוד מתחבר ל-RTM בכל הקשור לקידום במדיה החברתית.
אני לא אומר שפוסט מוצלח אחד שהפך לוויראלי יגרום לכם להתעשר, לעשות אקזיט ורילוקיישן למלדיביים. ממש לא.
אבל…הוא בהחלט יכול ליצור "שפה" ייחודית למותג שלכם (במידה ואתם עושים את זה באופן קבוע), להגביר את המודעות למוצר/שירות שלכם (Brand awareness), לבדל אתכם מעסקים דומים ואף להגביר מכירות באופן נקודתי.
איך עושים את זה בפועל?
בואו נניח עכשיו שזיהינו נושא חדשותי שאנחנו מאוד רוצים לקשר למותג שלנו, למרות שבפועל, כל קשר, כאמור, הוא מקרי בהחלט.
כאן נכנס הקטע הכי קשה שדורש מכם את רוב המשאבים – החשיבה כיצד לעשות זאת באופן משעשע שלא יישמע וייראה מאולץ.
העיצוב וה"הוצאה לפועל" של הנושא הם כבר הקטע הטכני – הקל יחסית. תמיד יש לכם את מחוללי המימים החינמיים בארץ ובחו"ל, שמאפשרים לקחת תמונה ויראלית מהמאגר (או להעלות אחת כזו) ולהדביק לה את הטקסט שאתם רוצים.
במקרים כאלה אתם לא צריכים להיות מעצבי על בשביל לשדר את המסר שלכם לקהל הרחב. אמנם, עדיף לשאוף להוציא תוצר שנראה טוב ויזואלית, אבל זה אחד מהדברים היפים בפרסום ברשתות החברתיות – אם המסר השיווקי שלך מספיק חזק ויצירתי, הוא יוכל להצליח גם אם מדובר בסרטון אותנטי שצילמת בסמארטפון.
בכל מקרה, לנראות ויזואלית טובה יותר – יש אפליקציות ותוכנות עריכה שונות, או שאפשר פשוט לפנות למישהו שזה המקצוע שלו. כאמור, המסר הוא העיקר כאן.
אני אתן כמה דוגמאות כדי להמחיש את כיוון המחשבה שלי כיצד להעביר את המסר השיווקי באמצעות RTM –
ניקח בתור דוגמא את הסרטון הוויראלי של אותה גברת שמחפשת ברחבת הכותל את בעלה, הרצל, תוך שהיא נכנסת לשידור טלוויזיוני חי. סרטון שזכה לכמות מטורפת של שיתופים, במקביל לניסיונות רבים של עמודים עסקיים לנסות ולמנף את הוויראליות לטובתם.
לא זכור לי פרסום יוצא דופן בנושא. מה שאני כן זוכר – מודעות בפייסבוק שמציעות מבצעים והנחות למי שעונה לשם הרצל/מוכיח להם שזה השם האמיתי שלו בת"ז.
זה נחמד, לא יותר מזה.
הזכיר לי מאוד את הפוסטים הוויראליים של "תייגו חבר שהשם שלו מתחיל באות X, והוא יהיה חייב להזמין אתכם לארוחה אצלנו".
אני פחות מאמין בשיטת הפרסום הזאת, למרות שעל הנייר היא זכתה להצלחה מבחינת שיתופים ותיוגים.
אני, כבעל עסק, אשאף ליותר מזה כדי להשיג תוצאות – לצאת כמה שיותר רחוק מהקופסה ומה-comfort zone, לבדל את העסק שלי מפרסומים דומים, ועדיין – להיות אקטואלי ולשמור על מסר שיווקי שיזכרו אותו לאורך זמן.
אני יכול לחשוב על כמה כיוונים יצירתיים במקרה של הרצל –
הראשונה – אפליקציית ניווט
במקרה הזה נעלה סרטון או תמונה של מפה/אפליקציית הניווט עם היעד "רח' הרצל" + הכיתוב "הגעת ליעד" + הסלוגן "איתנו אין מצב שלא תמצא את הרצל"
דוגמא שניה – אפליקציית היכרויות
ניתן לקחת סרטון או תמונה של אפליקציית טינדר לדוגמא, לשים בחלונית תמונה של בחור שנראה טוב (ועונה לשם הרצל, כמובן) ואצבע של בחורה מחליקה ימינה או לוחצת על האייקון של הלב.
אופציה נוספת היא להעלות תמונה ובה כף יד של בחורה אוחזת בפתק על רקע האבנים של הכותל עם טקסט שכתוב בכתב יד – "בס"ד, תעזור לי למצוא את האחד", כשהכותרת תהיה – "עדיין לא מצאת את ההרצל שלך? – איתנו, אין מצב שתפספסי אותו".
הבנתם את הראש – לְנָכֵס אירוע חדשותי/טרנד מסוים לטובת העסק שלכם בצורה יצירתית, ולא לשכוח – מדובר בכלי עבודה אחד מני רבים לקידום העסק שלכם ברשתות החברתיות.
מהניסיון שלי, פוסטים ויראליים אכן יכולים "לתבלן" את הפרסום ולהעלות את המודעות למותג, אולם לצורך הגברת מכירות, אין עדיין תחליף לפרסום עקבי של תוכן המעניק ערך לגולש ומניע אותו לפעולה, וזאת בשילוב קמפיינים ממומנים.
זה כל הקסם.